Proiectul „O familie, o casa” publicat prin odonanta de urgenta de catre Guvern in data de 23 mai si aflat in prezent in dezbatere la Ministerul Finantelor Publice va inlocui binecunoscutul program Prima casa. Intr-un articol precedent cu privire la factorii de influenta a pietei imobiliare in 2019 mentionam studiile Fondului Monetar International prin care se preconizau schimbari majore cu privire la acesta.

Initiativa lansata aduce schimbari majore in privinta plafoanelor si dobanzilor, dar si a garantiei acordate de stat. El ofera o reducere a costurilor de finantare pentru cei interesati de achizitia unei locuinte noi. Printre cele mai importante prevederi ale programului „O familie, o casa” se numara

a. Beneficiarii programului sunt (conditii cumulative):

  1. Persoanele sau familiile formate din minim doi membri adulti sau din cel putin un adult si un copil, care nu au avut anterior un credit finantat prin Prima casa;

2. Persoanele sau familiile ale caror venituri nete nu depasesc la data contractarii sumele:

  • 8.000 lei pe persoana
  • 10.000 lei pentru o familie cu doi membrisau o familie formata dintr-un adult si un copil
  • 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii
  • 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii;

3. Persoanele a caror varsta nu a depasit 55 de ani.

b. Cei care doresc sa achizitioneze o locuinta vor putea primi un credit maxim de 570,000 de lei (120,000 de euro), avansul fiind intre 5 si 10% din suma solicitata, cu posibilitatea de a opta pentru un avans mai mare.

c. Statul garanteaza 80% din creditul acordat, in comparatie cu programul Prima casa prin care acesta garanta intre 40 si 50% din valoarea creditului.

d. Durata maxima a creditului este de 20 de ani, iar dobanda este fixa pe toate perioada creditului cu o valoare de 5,5%. In costul creditului nu vor fi incluse cheltuielile cu evaluarea imobilului, cele aferente formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune.

e. Chiar daca in teorie dobanda este fixa, in practica bancile pot reevalua dobanzile dupa 10 ani de la acordarea creditului in cazul in care indicele de referinta a creditelor de consum (IRRC, fostul ROBOR) depaseste valoarea de 6,5 puncte procentuale.

f. Este posibila atat achizitia de locuinte noi (finalizate cel mult de un an), cat si de locuinte utilizate (pana la 5 ani), atat timp cat suprafata acestora este cuprinsa intre 50 si 100 mp.

Aceste conditii reprezinta diferente importante fata de programul Prima casa. Mai mult decat atat, noul proiect nu precizeaza posibilitatea obtinerii unui credit pentru constructia unei locuinte noi, cum este cazul celui anterior.

g. Pentru achizitiile de locuinte noi, cumparatorii primesc o subventie de 700 de lei pe metru patrat construit, pe care o utilizeaza la achizitie.

h. In functie de venituri, statul subventioneaza si dobanda; reducerea este de 2,6 puncte procentuale si se acorda beneficiarilor cu venituri nete in 2019 mai mici de:

  1. 6.000 de lei individual
  2. 7.000 de lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil
  3. 8.000 lei pentru o familie cu un copil
  4. 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii

Veniturile valabile pentru acordarea subventiei se actualizeaza anual, luandu-se in considerare rata medie a inflatiei pentru anul anterior.

Suplimentar, se acorda o reducere de 1 punct procentual beneficiarilor care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil si cu 2 puncte procentuale celor care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii.

In plus, beneficiarii care sufera de un handicap sau au in familie persoane incadrate intr-un grad de handicap grav beneficiaza de 1 punct procentual de reducere a dobanzii.

Aceste diminuari sunt cumulative, dar nu pot depasi o valoare totala de 4,6 puncte procentuale dintr-un cost al creditului de cel mult 5,5% pe an.

SHARE