In raportul asupra stabilitatii financiare publicat de catre Banca Nationala Romana in luna decembrie a anului anterior se pune accent pe cresterea semnificativa (63%) a creditelor nou-acordate de catre banci in sectorul imobiliar.

Chiar daca acest fapt poate pune in pericol stabilitatea pietei, concluzia generala a raportului arata ca riscurile generate de sectorul imobiliar rezidential si cel comercial s-au redus ca intensitate. Chiar daca in prima jumatate a anului 2018 a fost mentinuta dinamica pozitiva a preturilor bunurilor rezidentiale, ritmul de crestere a fost considerabil mai scazut la nivel national.

Analiza BNR abordeaza sectorul imobiliar pe doua planuri, rezidential si comercial, urmarind evolutia si identificand problemele ce pot aparea in fiecare dintre acestea. In articolul de fata vom dezbate primul segment, urmand ca sectorul imobiliar comercial sa fie discutat intr-un articol viitor.

Expunerea sectorului bancar in relatie cu piata imobiliara rezidentiala este in continuare la o valoare ridicata, constituind 70% din creditul total oferit populatiei, cu 7% mai mult comparativ cu perioada similara a anului 2017.

Datorita majorarii numarului de credite si a valorii medii a imprumuturilor, creditele ipotecare au avansat intr-un ritm semnificativ. Acest trend este mentinut si la nivelul programului „Prima casa”, atat in privinta stocului de imprumuturi, cat si in cea a fluxului imprumuturilor noi. Cu toate acestea, datorita strategiei de reducere a garantiilor se asteapta o incetinire a creditarii prin „Prima casa”.

In acest context, chiar daca pretul proprietatilor rezidentiale a continuat sa creasca, ritmul a fost considerabil diminuat la nivel national, situandu-se in jurul valorii de 3%. Pe baza datelor in cauza, institutiile de credit au estimat ca tendinta ascendenta a preturilor imobilelor rezidentiale se va mentine pe termen scurt, scazand insa in intensitate.

In privinta gradului de acoperire a imprumuturilor prin garantii, denumit si LTV, BNR semnaleaza faptul ca el se mentine la un nivel adecvat, fiind constant celui inregistrat in anii precedenti, in jurul valorii de 75%. Se remarca astfel o evolutie pozitiva, LTV contribuind la atenuarea ciclului de creditare si sporind rezistenta institutiilor de credit la socuri financiare.

Avand in vedere cele de mai sus, raportul BNR prevede o incetinire a ritmului de crestere a preturilor pentru sectorul mobiliar rezidential si o stabilizare a acestuia. Din punct de vedere al cererii, se constata o temperare a entuziasmului cumparatorilor, demonstrata si de timpul mai lung in care proprietatile stau la vanzare.

Pe de alta parte, se inregistreaza si o presiune din partea ofertei, in contextul scaderii numarului de locuinte disponibile si a unor evolutii nefavorabile in segmentul constructiilor. Astfel, indicele constructiilor rezidentiale a intrecut valoarea maxima inregistrata inaintea crizei economice, semnaland o diminuare a ofertei de locuinte care vor fi finalizate in viitorul apropiat.

Ca o ultima observatie, raportul arata faptul ca volumul constructiilor de cladiri rezidentiale este in scadere cu aproximativ 30%, iar pe tot parcursul anului 2018 s-au inregistrat cu 13% mai putine tranzactii comparativ cu 2017, trend care este asteptat sa continue.