Intr-un articol precedent am abordat subiectul dezvoltarii sectorului imobiliar rezidential si al riscurilor la care acesta este supus. In continuarea acestuia, ne vom indrepta atentia spre zona comerciala, luand ca referinta raportul publicat de Banca Nationala Romana.

Conform acestuia, in anul 2018 s-a inregistrat o ameliorare a expunerii totale a sectorului bancar fata de piata imobiliara comerciala, comparativ cu anul 2017. Cu toate ca acestea marcheaza o diminuare a riscurilor, evolutia pietei necesita o monitorizare atenta in continuare din 2 considerente: caracterul sau prociclic si capacitatea redusa de a rezista conditiilor adverse.

In cuprinsul raportului este mentionata si diminuarea considerabila a ratei de neperformanta a sectorului imobiliar, aceasta ajungand la un procent de doar 7,8%, fata de 19,3% in anul 2017. Scaderea se datoreaza in principal efortului crescut de curatare a bilanturilor depuse de institutiile de credit.

Pe de alta parte, este mentinuta o proportie ridicata a imprumuturilor cu garantii imobiliare comparativ cu expunerea totala fata de companiile nefinanciare. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru cladiri comerciale (55%), precedate de garantii mixte (28%).

In mod similar evolutiei sectorului rezidential, piata imobiliara comerciala a inregistrat o temperare in anul 2018, a carui curs va continua si in anul curent. Cu toate acestea, studiile releva faptul ca segmentul regional prezinta in continuare o atractivitate pentru investitorii nationali si internationali, datorita mai multor aspecte: potentialul pietei muncii, conditiile macroeconomice avantajoase si randamentele atractive.

Situatia nu este atat de favorabila daca privim in ansamblu zona Europei Centrale si de Est. Romania a atras doar 3% din tranzactiile din regiune, cu 51% mai putin decat Polonia (care conduce clasamentul) si cu 5% mai putin decat Ungaria care ocupa, impreuna cu Slovacia, cel de-al treilea loc. Majoritatea proiectelor de investitii au fost conduse in segmentul spatiilor de birouri, iar sectorul spatiilor retail a reprezentat doar 12% din total.

Referitor la evolutia chiriilor, raportul mentioneaza faptul ca segmentul de birouri s-a mentinut la o valoare constanta, aceasta fiind accentuata de o rata de neocupare mai redusa. Mentinerea tendintei de diminuare a celei din urma poate determina insa o crestere a pretului chiriilor, datorita restrangerii ofertei.

Chiriile continua sa se afle la niveluri semnificativ mai scazute fata de perioada crizei (2007-2008), prezentand o evolutie constanta in ultimii ani, atat pe segmentul spatiilor de birouri cat si pe cel al spatiilor industriale. Mai mult, randamentele pentru amplasarile primare se mentin la un nivel ridicat, comparativ cu regiunea europeana.

In concluzie, luand in considerare toate aspectele mentionate in raport, evolutia pe termen lung a sectorului imobiliar comercial in Romania se anunta una favorabila.